OP VK
Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje schválilo na svém zasedání 25. 9. 2008 grantový projekt Obchodní akademie Karviná, s. r. o. „Zavedení vyučovacích metod a organizačních forem využívajících prostředky ICT ve výuce všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů“
Cílem projektu je zvýšení kvality vzdělávání žáků na Obchodní akademii v Karviné, s.r.o.,
a to formou využívání prostředků informačních a komunikačních technologií ve vybraných všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech, dále pak zaváděním vyučovacích metod, organi-začních forem a výukových činností, které vedou k rozvoji klíčových kompetencí žáků.
Při realizaci tohoto projektu budou zpracována vybraná témata odborných předmětů ekonomic-kého charakteru (ekonomika, marketing a management, bankovnictví a finance, zbožíznalství, účetnictví, daně) a všeobecně vzdělávacích předmětů (biologie, chemie, matematika, písemná a elektronická komunikace) do elektronické podoby a s využitím počítačového softwaru MS Word, MS Excel, MS PowerPoint a MS Publisher budou připraveny nové studijní materiály pro žáky školy.
Takto připravené materiály v jednotlivých předmětech budou umístěním na server školy a zápisem na CD média zpřístupněny všem žákům.
Aby bylo možno využít zpracovaná témata a připravené materiály ve výuce, budou učebny jed-notlivých tříd budou vybaveny multimediální technikou a bezdrátovým připojením k síti Internet.
Náklady na realizaci projektu jsou hrazeny z prostředků Evropského sociálního fondu a z prostředků státního rozpočtu.
Zpracovaná témata v rámci projektu „Zavedení vyučovacích metod a organizačních forem využívajících prostředky ICT ve výuce všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů“
Vyučovací předměty
Matematika
Matematika
- Periodické funkce
- Úrokování
- Funkce sinus, kosinus - grafy
- Funkce tangens, kotangens
- Střádání
- Teorie pravděpodobnosti – 1.část
- Teorie pravděpodobnosti – 2.část
- Statistika
- Teorie množin
- Číselné obory
- Intervaly
- Absolutní hodnota
- Vennovy diagramy
- Umořování dluhu
Marketing a management
Marketing a management
- Marketing – úvod, nabídka, poptávka
- Marketing – podnikatelské koncepce
- Analýza prostředí firmy z hlediska marketingu a managementu
- Marketingový výzkum a segmentace trhu
- Chování spotřebitele na trhu
- Marketingový mix - výrobek
- Marketingový mix – cena
- Marketingový mix – distribuce
- Marketingový mix – propagace
- Management – úvod
- Vybrané managerské činnosti
Písemná a elektronická komunikace
Písemná a elektronická komunikace
- Dopisní papíry, adresy
- Nakládání s písemnými dokumenty a datový-mi zprávami
- Základní typografická pravidla při tvorbě we-bových stránek
- Anglické dopisy
- Korektura textu
- Korekturní značky
- Archivace písemností
- Druhy písemností
- Elektronická pošta
- Evidence písemností
- Komunikace po síti
- Kupní smlouva
- Manipulace s písemnostmi
- Nabídka
- Občanské písemnosti
- Obecné zásady tvorby a umístění tabulky v textu
- Objednávka, přepravní dispozice, návěští
- Odpověď na poptávku
- Písemnosti
- Reklamace
- Odpověď na urgenci
- Osobní dopisy
- Písemný styk
- Psaní titulů, datum a čas
- Písemnosti při organizaci a řízení firmy
- Objednávka
- Slohová úskalí
- Upomínka
- Úprava adres
- Tabulky ve Wordu a Excelu
- Úprava obchodních adres
- Urgence
- Úprava záhlaví a legendy v tabulce
- Životopis
- Základní pravidla pro psaní textů
- Psaní čísel, mat.značek a zkratek
Biologie
Biologie
- Genetika
- AIDS
- Lidská populace
- Vývoj člověka – 1.část
- Dějiny biologie – 1.část
- Dějiny biologie – 2.část
- Vývoj živočichů
- Buněčné dělení
- Historický vývoj člověka – 1.část
- Nervová tkáň
- Organizmy a prostředí – voda
- Organizmy a prostředí – půda
- Vylučovací soustava
Chemie
Chemie
- Struktura hmoty
- Chemická vazba
- Alkalické kovy
- Kovy alkalických zemin
- Prvky II. skupiny
- Prvky III. skupiny - bor
- Monosacharidy
- Oligosacharidy
- Polysacharidy
- Vodík
- Kyslík
- Voda
- Karboxylové kyseliny
- Deriváty uhlovodíků
- Uhlovodíky
- Arény
- Přírodní zdroje uhlovodíků
- Karbonylové sloučeniny
- Roztoky
- Sacharidy – úvod
- Redoxní reakce
- Základy obecné chemie
- Základy organické chemie
- Základy biochemie
Bankovnictví a finance
Bankovnictví a finance
- Banky a jejich postavení v ekonomice
- Česká národní banka
- Bankovní obchody
- Peníze a měna
- Cenné papíry
- Platební nástroje
- Mezinárodní finanční instituce
- Finanční trhy
- Nástroje finanční politiky státu
- Burzy
- Inflace
- Jednoduché a složené urokování
- Ostatní finanční instituce
- Platební styk
Ekonomika
Ekonomika
- Náklady
- Výnosy
- Kalkulace
- Kalkulace úplných a neúplných nákladů
- Hospodářský výsledek
- Trh, nabídka , poptávka, tržní mechanismus
- Podnikové činnosti, výroba, výrobní kapacita
- Sanace podniku, zrušení a zánik
- Opotřebení a odpisy DHM
- Zahraniční obchod
- Obchodní společnosti
- Odbytová (prodejní) činnost
- Personální činnost podniku
- Základní ekonomické pojmy
- Právní formy podnikání
- Právní stránka obchodních vztahů - zásobování
- Podnikání jako základ tržní ekonomiky
- Majetek podniku
- Konkurence a hospodářská soutěž, selhání trhu
- Družstvo, státní podniky, sdružení podnikatelů
- Marketing
- Clo a celní politika
- Personální činnost – příklady: výpočet za-městnanců
- Hospodářský proces, výrobní faktory
- Hranice produkčních možností
- Leasing
- Řízení podniku
- Trh práce
- Ekonomická rovnováha, cyklický vývoj ná-rodního hospodářství
- Financování podniku
- Hospodaření a efektivnost
- Hospodářská politika
- Inflace
- Národní hospodářství
- Nezaměstnanost
- Úloha státu v tržní ekonomice
- Základní finanční výkazy
- Finanční analýza
Daně
Daně
- Členění daní
- Daně – základní pojmy
- Zákon o správě daní a poplatků
- Leasing z pohledu daně z příjmu
- Placení DPH
- Daňové doklady
- Registrace k DPH
- Daň dědická
- Daň silniční
- Daň z nemovitosti
- DPH – základní pojmy
- Podstata DPH
- Předmět DPH
Účetnictví
Účetnictví
- Sbírka příkladů
- účtování dlouhodobého majetku
- účtování zásob
- účtování finančního majetku
- zúčtovací vztahy
- účtování základního kapitálu
- náklady a výnosy
- Podstata, funkce a význam účetnictví
- Účetní uzávěrka
- Účetní závěrka
- Účetní knihy
- Účetní formy a účetní technika
- Účetní doklady
- Inventarizace majetku a závazků
Zbožíznalství
Zbožíznalství
- Bílkoviny, tuky, sacharidy
- Složení potravin
- Tropické ovoce
- Vitamíny
- Zelenina, ovoce, ořechy
- Úvod do chemie
- Obiloviny
- Textil
- Maso
- Víno
- Čaj
- Lihoviny
- Pivo
- Základní vlastnosti zboží
- Certifikáty a licence
- Čárový kód
- Kontrolní orgány
- Česká obchodní inspekce
- Obuv
- Luštěniny
- Uzeniny
- Obaly a jejich funkce
- Minerální látky
- Kvalita
- Moderní materiály
- Zbožíznalství
- Textilní vlákna
- Sýr
- Recyklace
- Plasty
- Papír
- Mléko